30 Ocak 2014 Perşembe

DİREKTİFLER

FM serilerinde birkaç yıllık olan özelliklerden biri de direktiflerdir.Daha önceki yıllarda "Kenar Talimatları" olarak karşımıza çıkan bu seçenek FM 2014 ile birlikte sadece kenar talimatları olarak değil , taktiğinizi belirleyen ve oyun tarzınızı şekillendiren talimatlar olarak karşımıza çıktı.Kimilerine göre kenar talimatları yeterince önem arz etmesede bu seride talimatlar çok önemlidir.Şimdi kısaca bunları inceleyelim.

- Sadece Hücuma Odaklanın : Oyuncular hiç zaman kaybetmeden hücuma kalkar.Acil gol aradığınız zamanda kullanabilirsiniz.Oyun felsefesi olarak kullanmak için oyuncularınızızn defansif ve ofansif yönleri iyi olmalıdır.

- Dikine Pas Yap : Oyuncular topu ileri oynamaya çalışır. Rakibiniz size baskı kuruyor ve arkada boşluklar veriyorsa , bunu kullanıp etkili kontralar yakalayabilirsiniz.

- Topa Sahip Ol : Oyuncularınız topu kısa paslarla çevirip rakibin hata yapmasını beklerler.Sizden güçsüz takımlara karşı kilidi açmak için kullanılabileceği gibi , topa sahip olunca atak yeme şansınız da azalır.

- Kısa Pas : Oyunculardan kısa pas yapılması istenir.Eğer pas yüzdeniz düşük , bolca hatalı pas yapıyorsanız bunu kullanabilirsiniz.Oyun felsefesi olarak kullanırsanız da teknik ve iyi pas yapan oyunculara sahip olmanız gerekir.

- Koşu Yoluna Pas : Oyuncularınıza önlerindeki boş alanlara pas atmaları söylenir.Hızlı ve akıcı bir oyun benimsiyorsanız , kullanmanız tavsiye edilir.

- Rakip Ceza Sahasına Paslaşarak Gir : Kısa paslarla topa sahip olup ; ver kaçlarla rakip ceza sahasına girmeye çalışılır.Bu yüzden oyuncularınızın teknik ,topsuz alan,pas,ilk dokunuş gibi özellikleri yüksek olmalıdır.

- Defanstan Kısa Pasla Çık : Savunmadan çıkarken şişirme toplarla değil de daha bilinçli paslarla çıkmak hedeflenir.Pas yapan defans oyuncusu ya da defansif oyun kurucu görevinde oyuncunuz varsa kullanılması tavsiye edilir.

- Ceza Sahasına Uzun Oyna : Rakip cezasına paslaşarak gir komutunun aksine bu seçenekte ,rakip ceza alanına uzun oynanıp havadan etkili olmaya çalışılır.Güçlü ve teknik özellikleri az olan oyuncularınız varsa bu seçenek avantaj sağlayacaktır.

- Topu Kanatlara Yolla : Defans yaparken kazanılan toplar kanatlara gönderilir.Eğer kanat oyuncularınız hızlı ve iyi top sürebilen oyuncularsa ,takımınız hemen hücuma kalkabilir.

- Çizgiye İnmeden Orta Yap : Bu komutla oyuncularınız dip çizgiye inmeden ani ortalarla forvetlerinize topu ulaştırmaya çalışır.Böylelikle ortalar başarısız olsa bile az adamla rakibe yakalanma şansınız azalır.

- Havadan Orta Yap : Ortalarınız havadan yapılmaya çalışılır.Forvetleriniz güçlü,uzun ve havadan etkiliyse bu seçenek fark yaratır.

- Yerden Sert Orta yap : Dip çizgide topla buluşan oyuncularınız yerden ön direğe doğru orta-şut karışımı topu yollarlar.Eğer hava toplarında yetersiz ama bitiriciliği,hızı,hızlanması ve özellikle topsuz alanı iyi olan forvetler fark yaratır.

- Rakip Savunmanın Üstüne Git : Bu komutla oyuncularınız topu rakibin üstüne üstüne sürer.Tekniklerini ve hızlarını kullanarak adam eksiltmeye çalışırlar.Üst düzey takımlarda kullanılırsa etkisi fazla olur.

- Kaleyi Gördüğünde Vur : Takımdaki herkes uygun fırsatta uzaktan şu dener.Türk teknik direktörlerin kullandığı bir seçenektir :) Rakibin kalecisi kötü yada formsuzsa kullanılabilir.Ama takımdaki her oyuncuya bu komutu vermek yerine , iyi şut atabilen oyuncularınıza bu komutu vermelisiniz.

- Hücuma Kalkış Şekli : Buradaki komutlarda takımınızın nasıl hücuma kalkmasını istiyorsanız onu seçmeniz ve hangi pozisyonda daha iyi oyunculara sahipseniz topu onlara ulaştırarak hücuma kalkmanız gerekir.Örneğin kanatlarınız kötüyken "Topu kanatlara gönder" seçeneği takım hücuma kalkarken top kayıplarına sebep olacaktır.O yüzden bu seçeneklerde takımınıza ve istediğinize uygun mantıklı bir seçenek seçilmesi gerekir.

-  Bekleri Çıkart : Bu komut seçilince bekleriniz orta sahayla sınırlı kalmayıp , önündeki oyuncuyla orantılı bir şekilde hücuma katılır.Yani kanat oyuncularınız forvete gittiğinde bekleriniz orta sahanın ilerisine kadar çıkar.

- Geniş Alanda Oyna : Oyuncularınız oyunu geniş alana yaymaya, uzun paslarla etkili olmaya çalışır.Yani topu alan oyuncunuzun düşündüğü ilk şey uzaktaki arkadaşına pas tmaktır.Eğer o uygun değilse ikinci opsiyon olarak yakına verir.

- Dar Alanda Oyna : Takım alanı daraltarak hem kısa paslarla çıkmaya çalışır hemde birbirine yakın olacakları için defansı daha iyi yaparlar.

- Savunmayı Orta Sahaya Yaklaştır : Defans oyuncularınız orta sahaya yaklaşır.Ama onlara verdiğiniz görevleri unutmazlar.Yani savunmacı bir bek oyuncunuz varsa orta sahaya yaklaşır ama orta sahayı nadiren geçer.

- Defansı İleri Çıkart : Top bizdeyken savunma kurgusu bellidir.Ancak bu seçenek , topu rakip kaptığında defansınızı biraz daha ileri çıkarmaya yarar.Eğer hızlı stoperleriniz varsa ofsayt taktiğiyle birlikte rakip oyuncularını ofsayta düşürebilirsiniz. 

- Geriye Yaslan : Takım dizilişini koruyarak kendi yarı sahasına çekilir.Top kapıldığında genel taktiğe dönüş yapılır. 

- Daha Geride Savunma Çizgisi : Defans çizgisini geride kurar , defansın arkasına atılacak topları engeller ama dezavantajı da şudur ki ; savunmada kapılan toplar ileriye aktarımda sıkıntı çekilir.Bu yüzden bu seçenek kullanılırken defansif bir oyun kurucu kullanılırsa etkili olunur.

- Mevkinizi Terk Etmeyin : Oyuncularınız kafasına göre hareket edemez , verilen mevkide verilen görevi yapar.Ancak her oyuncuya bu komut verilemeyeceğinden ; mevkisini terk etmesini istemediğiniz oyuncuya özel olarak komut vermeniz daha akıllıca olur.

-  Mevkiden Bağımsız Oyna : Oyuncularınız daha yaratıcı daha bağımsız oynarlar, takım oyunu isteyenler için tavsiye edilmez.Aynı şekilde hücumda üst düzey bi oyuncunuz varsa bu seçenek özel komutla verilirse daha etkili olur.

- Kanat Oyuncuları Yer Değiştirebilsin :  Kanatta bulunan oyuncular belirli aralıklarla yer değiştirip hem markajdan kaçar hem de ters ayaklı olduğu kanatlarda etkili olabilir.İçe kateden oyuncularınız varsa kullanılabilir.

- Rakibi Rahatsız Et : Rakibe devamlı pres yapar top kazanmaya çalışırsınız.Ancak bu dayanıklılık gerektirir.Ülkemizde Fatih Terim 4-4-2 taktiğinde bunu kullanır. 

- Katı Savunma Uygula : Bu komutla pres azalır , oyuncularınız pozisyonunnu korur ,rakibi savunmasıyla yıldırmaya çalışır. 

- Topa Dal : Oyuncularınız topa daha sert girer . Mutlak favori olduğunuz ve evinizde oynanan maçlarda çok etkili olur.Aksine zor deplasmanlarda kullanılırsa rakibe avantaj sağlar.

- Ayakta Savun : Oyuncularınız topa kaymaz , omuz omuza mücadele ederek topu kapmaya çalışır.Bu seçenek hem oyuncularınızın oyundan düşmesini engeller hemde kapılan topta ayakta kalınacağından hızlı hücuma olanak verir.

-  Daha Sıkı Markaj Yap : Oyuncular rakibe yapışır , kaleye döndürmemeye çalışırlar.

- Ofsayt Taktiği Kullan : Defans çizgi halinde rakip forvetin önüne geçmeye çalışır.Hızlı defanslarınız varsa tavsiye edilir aksi taktirde dezavantajdır.

- Sakin Oyna : Bu komutla , topu alan oyuncu topu biraz tutar , takımın pozisyon almasını bekler.Bu arada rakip pres yapacağından , oyuncularınız güçlü,soğukkanlı ve karar verme özelliği yüksek olmalıdır.

- Daha Yüksek Tempo : Takımınızın hızlı şekilde hücum etmesini ve hızlı şekilde topu kapmasını istiyorsanız bu seçeneği kullanmalısınız.Ama oyuncularınız çok dayanıklı olmalıdır. 

-  Yüksek Tempo : "Daha yüksek tempo" dan daha az bir tempoyla oynanmaya çalışılır.Mantığı aynıdır sadece temposu daha azdır.

- Düşük Tempo : Kısa paslı ,kontrollü bir oyun düşük tempoda oynanabilir.Oyuncular daha kontrollü ve kompakt bir şekilde hem hücum eder hem savunma yapar.

- Daha Düşük Tempo : Bu seçenekte takım sadece bir göreve odaklanır.Yani top rakipteyse pozisyon kaybetmeden , birbirine yaklaşarak defans yapılır; top bizdeyse rakibin hatalarını kullanarak sabırlı şekilde hücum edilir.

- Daha Çok Risk Al : Oyuncular gol bulmak için ellerinden gelen herşeyi yapmaya çalışır.Artık yapılacak bişey kalmadıysa risk alıp gol aranabilir.

- Daha Yaratıcı Oynayın : Her oyuncuya fazla yaratıcılık verilir,akıcı bir futbol oynanmaya çalışılır.

- Daha Disiplinli Oynayın : Takım tek parça olarak istenileni yapmaya çalışır.Yaratıcılık kısıtlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder