30 Ocak 2014 Perşembe

OYUNCU MEVKİLERİ VE ROLLERİ 3. BÖLÜM - FORVET

Oyuncu Mevkileri ve Rolleri rehberimizin 3. ve son bölümü ile karşınızdayız. Bu bölümde takımın hücum yükünü çeken ileri uç forvet hattını irdeleyeceğiz.

- Yardımcı Forvet: Bu mevkideki oyuncunun aslı rolü geriye gelip top almak, ortasaha ile ileri uç arasında bir bağlantı görevi görmektir. Markajdan kurtulup top almaya çalışır. Aldığı topları ani oynamaz, genelde bindiren ortasaha oyuncularını bekler ya da topu boştaki arkadaşlarına geri ileterek pas sirkülasyonunu arttırır. Bu rolü üstlenen oyunculara Destek ve Hücum olmak üzere iki görev verilebilir. 
               -"Destek" görevi seçildiğinde, oyuncu önce ceza sahasını düşünmektense topu aldığında saklayarak arkadan gelecek oyuncuları beslemeye çalışır. Spesifik golcü özellikleri olan kanat ya da forvet oyuncularıyla oynatıldığında etkisi artar. Bu tip futbolcuya örnek olarak Carlos Tevez verilebilir.
      Aranan Özellikler: Dribbling, İlk Kontrol, Pas, Teknik, Uzaktan Şutlar, Karar Verme, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Yaratıcılık ve Güç



                - "Hücum" görevinde ise, oyuncu geriden top alıp oyun kurmanın yanı sıra tekrar ceza sahasına yüklenerek gol arar. Kısa paslı ve yüksek tempolu taktiklerde tercih edilebilir. Bu mevkiye örnek olarak Francesco Totti verilebilir.
       Aranan Özellikler: Bitiricilik, İlk Kontrol, Pas, Teknik, Karar Verme, Önsezi, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Yaratıcılık ve Denge



- Yaratıcı Forvet: Bu rolde oynayan oyuncu ceza sahasında pozisyon kovalayarak skor yapmaya çalışır. Uç bölgede kazandığı toplarla ve boş alana yaptığı koşularla gol pozisyonları yaratır. Fırsatçı Golcü mevkisinden farkı kanatlara boş koşular yapması ve uzaktan vuruşlarda da goller atabilmeleridir. Genelde rakip stoperlerin üzerinde oynar. Geriden gelip top almadığı için tek forvet oynatıldığında verimi düşer.  Örnek olarak Samuel Eto'o verilebilir.
         Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, Kafa Vuruşu, Orta Yapma, Çalışkanlık, Önsezi, Özel Yetenek, Soğukkanlılık, Topsuz Alan ve Hız



- Pivot Santrafor: Bu mevkide oynayan oyuncu top tekniğinden çok fiziksel kuvveti ile rakip defans oyuncularını rahatsız ederek oynar. Diğer oyunculara boş alan yaratarak hücum hattında onları besler. Destek ve Hücum olmak üzere iki tür görev verilebilir. 
            - "Destek" görevi verilen oyuncular, bitirici vuruşlar yapmak yerine duvar rolü görerek göğsüne ya da kafasına istediği topları diğer hücum oyuncularına servis ederek oynamayı tercih ederler. Bu tip oyunculara en iyi örneklerden biri Didier Drogba'dır.
         Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Kafa Vuruşu, Uzaktan Şutlar, Agresiflik, Cesaret, Çalışkanlık, Kararlılık, Takım Oyunu, Güç ve Zıplama



            - "Hücum" rolü verildiğinde ise Destek'ten farklı olarak oyuncu takımın en uç noktasında oynar ve son vuruşlarıyla etkili olmaya çalışır. Bu role Edin Dzeko örnek gösterilebilir.
        Aranan Özellikler: Hücum görevinden farklı olarak Bitiricilik ve Önsezi gereklidir, Agresiflik ve Uzaktan Şutlar aranmaz.



- Fırsatçı Golcü: Bu rolde oynayan oyuncu Yaratıcı Golcü'den farklı olarak kenarlara koşu yapmaz ve uzaktan gol aramaz. Bu tip oyuncular ceza sahasında etkinlik gösterirler. Pozisyon yaratmaktan çok bitirmeye yönelik oynarlar. Ceza sahası çevresine atılan ara topları takip ederler. Bu tip futbolcuya verilebilecek en iyi örnek Michael Owen'dır.
          Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, İlk Kontrol, Önsezi, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Çeviklik, Denge, Hız ve Hızlanma



- Komple Forvet: Hücum hattında yapılabilecek her şeyi yapan, hem teknik kapasiteye hem de fiziksel güce sahip olan forvet türüdür. Bu tip oyuncular tek başına takımın gol yükünü çekebilirler. Örnek olarak; Zlatan İbrahimovic verilebilir. Destek ve Hücum olmak üzere iki rol alabilirler. Her iki rolün aranan özellikleri aynıdır. Oyuncuyu "Destek" rolünde oynatırsanız geriye gelip top almaya ağırlık verecek, oyun kurmaya yardım edecektir. Çift forvet oynayan takımlara tavsiye edilir. "Hücum" rolünde oynarsa, son vuruşlara ve ceza sahası içindeki aksiyonlara ağırlık verecektir. Bu rol diğerine göre tek forvet oynatılmaya daha müsaittir.
          Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, İlk Kontrol, Kafa Vuruşu, Pas, Teknik, Uzaktan Şutlar, Karar Verme, Kararlılık, Önsezi, Soğukkanlılık, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Yaratıcılık, Çeviklik, Denge, Güç, Hız, Hızlanma ve Zıplama



- Serbest Oyuncu: Ofansif Orta Saha mevkisinde anlatılan rolle bire bir aynı özellikleri taşır. Tek farkı daha önde konumlanmasıdır. Mevkisini terk etmeme özelliği olduğundan takımın en uç hattında yaratıcı özelliklere sahip olan bir oyuncuyu oynatmak isteyen takımlar için tavsiye edilir. Ayrıntılı bilgi için 2. bölümdeki Ofansif Orta Saha konu başlığı incelenebilir.

- Çalışkan Forvet: Modern futbolda, rakip defans oyuncularına baskı yapmak, alan daraltıp defanstan rahat bir şekilde top çıkmasını ve defans oyuncularının oyun kurmasını güçleştirmek için kullanılan forvet türüdür. Bu oyuncu gol atmaktansa rakibe pres yapar, top kapmaya çalışır. Hücum hattında oynayan defans oyuncusu gibi davranır. 
          - "Savunma" görevindeki Çalışkan Forvet hücum hattından biraz daha uzak ortasaha hattının ilerisinde görev yapar. Defansif Orta Saha oyuncularına pres yapmakla görevlidir. Bulunduğu alan sebebiyle gol yollarından uzaktır. Bu role Dirk Kuyt'ın Liverpool yılları örnek verilebilir.
          Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Markaj, Pas, Top Kapma, Uzaktan Şutlar, Çalışkanlık, Takım Oyunu, Dayanıklılık, Güç ve Hız



          - "Destek" görevindeki oyuncular ise, stoperlere ve defans hattına baskıda bulunur. Oynadığı konum sebebiyle gol yollarına daha yakındır. Bu role ise Fatih Terim'li Galatasaray'da, Elmander'in futbolu örnek verilebilir.
        Aranan Özellikler: Bitiricilik, Markaj, Top Kapma, Çalışkanlık, Önsezi, Soğukkanlılık, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Dayanıklılık ve Güç



- Sahte Forvet: Bu oyuncunun görevi ise görev bölgesinden diğer bölgelere doğru koşular yapıp markajcısını sürükleyerek kendi alanını boşaltmak, boşalan alana ortasaha oyuncularının bindirme yapabilmesine imkan sağlamaktır. Bu oyuncu zaman zaman ortasahada pas trafiğine de katılır. Hücum hattında stoperlerin arasına boş koşular yaparak adam adama savunma anlayışında açıklar arar. Bu tip forvetlere en önemli örnek Lionel Messi'dir.
        Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Pas, Uzaktan Şutlar, Çalışkanlık, Takım Oyunu, Topsuz Alan ve Yaratıcılık



Bu bölümde de forvet oyuncularının aldıkları rolleri aktarmaya çalıştık. Savunma ve Ortasaha ile alakalı rehberlerimizi birinci ve ikinci bölümde bulabilirsiniz. Umarım rollerle alakalı anlatımlarımız faydalı olmuştur. Keyifli okumalar.






1 yorum: