30 Ocak 2014 Perşembe

OYUNCU MEVKİLERİ VE ROLLERİ 1. BÖLÜM - DEFANS

FM 2014'ten önceki oyunlarda rol sistemi yerine klasik taktik düzenlenerek oyuncu rolleri manuel bir biçimde verilebiliyordu. 2014'te ise klasik taktik modu kaldırılarak, oyuncu rolleri taktik aşamasındaki en önemli kriterlerden biri haline getirildi. Bu yazıda oyuncu mevkilerini, alabileceği rolleri ve rollerin oyuna yansımalarını anlatacağım.

1. Kaleci: 
        - Kaleci (savunma): Bu mevki klasik kaleci rolünü betimler. Yani kaleciniz riskten uzak bir anlayışa sahiptir. Basitçe, oyunu kurmak için boş olan oyuncularınıza topu aktarma amacı güder. Eğer yakınlarda boş oyuncu yoksa riske girmeyip uzun oynamayı tercih eder. Kalecinin topu oyuna sokuşunu, maç stratejinize göre belirleyebilirsiniz. Top kendisindeyken üstüne doğru hızla gelen santrafor oyuncusuna çalım atmaya çalışan Volkan Demirel bu tür oyuncuya örnek değildir! :) 

           Aranan özellikler: Bire Bir, Bölge Hakimiyeti, Elle Kontrol, Hava Üstünlüğü, Refleksler, Karar Verme, Konsantrasyon, Pozisyon Alma, Soğukkanlılık ve Çeviklik




        - Libero Kaleci: Bu mevkinin kalecisi sahada iki rol üstlenir. Birincisi, elbette kalecilik, ikincisi ise defansın arkasına atılan topları süpüren libero mevkisidir. "Savunma" görevinde, topla buluşan libero kaleci temkinlidir fakat pres altında değilse uzun toplarla oyun kurmaya çalışacaktır. "Destek" seçildiğinde ise; topla buluşan kalecimiz topla beraber ceza sahasının hemen dışına kadar gelecek ve kontra-atak başlatacak pasları deneyecektir. Eğer "Hücum" görevi verilmişse, rahatsız kalecimiz topla beraber ileri çıkmakta hiçbir beis görmeyecektir. Rene Higuita bu mevkiye örnek olarak gösterilebilir.

          Aranan özellikler: Ani Çıkış, Bölge Hakimiyeti, Eksantriklik, Elle Kontrol, Hava Üstünlüğü, İletişim, İlk Kontrol, Refleksler, Karar Verme, Konsantrasyon, Pozisyon Alma, Soğukkanlılık, Yaratıcılık, Çeviklik, Hız, Hızlanma



2. Defans: 
           - Standart Stoper: Defans hattının ortasında yer alan bu mevkide oyuncunun temel görevi rakip hücum oyuncularının rahat top alıp vermelerini engellemek ve gerektiğinde topu kritik bölgeden uzaklaştırmaktır. 
                            - "Savunma" rolü verilen standart stoperler defanstaki partnerleriyle beraber aynı çizgide kalıp, atakları kesmeye, hücum oyuncularını marke etmeye ve topu ceza sahasından uzak tutmaya çalışırlar. Adam adama markaj anlayışına uygun bir rol değildir. Eğer bu rol tercih edilecekse genelde iki oyuncu da bu rolde görevlendirilir.
              Aranan özellikler: Kafa Vuruşu, Markaj, Top Kapma, Karar Verme, Kararlılık, Konsantrasyon, Pozisyon Alma, Soğukkanlılık, Güç, Zıplama

                            - "Durdurucu" rolü verilen defans oyuncularımız defansif çizginin önünde konuşlanır ve rakip hücum oyuncusuna ilk müdahaleyi yapmakla yükümlüdür. Biraz deli fişek olmalarıyla ünlüdürler. Örneğin, Lugano vb. 
          Not: İki stoper de "Durdurucu" seçilmemelidir. Biri Durdurucu ise diğeri Sıkı Defans ya da Savunma olmalıdır. Ancak unutmayın, Durdurucu'nun partneri adam adama savunma yapmıyorsa her iki ihtimalde de Sıkı Defans işlevi görecektir. 
               Aranan özellikler: Savunma rolündekiler + Agresiflik, Cesaret




                           - "Sıkı Defans" rolündeki oyuncular ise "Durdurucu"ya göre birkaç metre geride pozisyon alır ve defans çizgisinin arkasına atılmaya çalışan topları süpürür. Kademeye girer, seken topları toparlar. Durdurucu'ya kıyasla daha akıllı, uslu savunmacıdır. Alan savunması yapması tercih edilir. Tecrübeli olanı makbuldür. Örneğin; Rio Ferdinand
                      Aranan özellikler: Savunma rolündekiler + Önsezi ve Hızlanma


          
         - Pas Dağıtan Stoper: Bu arkadaş defansın ortasında oynamasına rağmen Standart Stoper'den farklı olarak defanstan çıkardığı bilinçli toplarla takımın kontra-atak bulmasını sağlamaya çalışır. Savunma, Durdurucu ve Sıkı Defans mantığı Standart'ınkiyle aynı şekilde işler. Teknik kapasitesi yüksek bir stoperiniz varsa ve futbol anlayışınız ofansifse kullanılabilir. Örneğin; David Luiz
               Aranan Özellikler: Standart Stoper'in özellikleri + Pas, Teknik ve Yaratıcılık




          - Çakılı Stoper: İşte futbolseverlerin hiç sevmediği stoper türü. Bu oyuncunun tek amacı topu faul yapmadan ceza sahası etrafından uzaklaştırmaktır. Teknik kapasitesi de sadece buna yeter zaten. Amatör liglerde bolca bulabildiğiniz gibi hasbelkader büyük takımlara transfer olabilmiş olanına da ara sıra rastlanır. Not: Fenerbahçe'de istisnasız her sene bir tane bu tür stoperden bulunur.
               Aranan Özellikler: Standart Stoper'inizin mental olarak zayıfını düşünün. Karar Verme, Konsantrasyon ve Soğukkanlılık özellikleri düşükse tebrikler, kazma stoperinizi buldunuz!

         -Sweeper: Süpürücü diye dilimize çevrilebilecek olan bu mevkide oyuncu stoperin bulunduğu mevkiden geride konuşlanır.


           Sıkı defansın yaptığı gibi defans çizgisinin arkasında yer alır, son adamdırlar. Atletik yapıları ve oyun zekaları sayesinde defansif hataları kapatır ve arkaya düşen topları kazanırlar. Hücum dertleri yoktur, defansif anlayışa sahiptirler. Genelde iki stoperin arkasında, defansın 5 kişiden kurulduğu taktikte oynarlar. Açıkçası günümüzde pek kullanılan bir mevki değildir. Yakın zamandaki örneklerinden biri Rehhagel'in Avrupa Şampiyonu Yunanistan kadrosunda oynattığı Dellas'tır. Not: Bu mevkide oynayan oyuncu varsa ofsayt taktiği kesinlikle yapılmamalıdır.
           Aranan Özellikler: Aşağı yukarı Standart Stoper - Sıkı Defans mevkisiyle aynıdır. Bir tek Pas özelliği aranır. Kararlılık özelliğine gerek yoktur.

           - Libero: Süpürücüyle aynı mevkidedir. Oyunda Tandem olarak dilimize çevirilmiştir. Bu mevkideki oyuncu süpürücüye kıyasla üst düzey top tekniğine sahip olmalıdır. "Destek" görevinde ortasahaya gelip oyun kurmada yardımcı olur. "Hücum" görevinde ise deyim yerindeyse boydan boya oynayarak defansif görevlerini aksatmaksızın gerekirse rakip alanda gol kovalar. Günümüzde bu mevkide oynayan oyuncu yoktur. Ancak her futbol sevdalısının duyduğu "der Kaiser" Beckenbauer işte bu mevkide isim yapmıştır.
              Aranan Özellikler: Dribbling, Kafa Vuruşu, Markaj, Pas, Top Kapma, Karar Verme, Konsantrasyon, Önsezi, Pozisyon Alma, Soğukkanlılık, Takım Oyunu, Yaratıcılık, Denge, Hızlanma, Zıplama ve Hücum rolü için ekstra Uzaktan Şutlar



3. Bek ve Kanat (Wing) Bekler: Bek ve Wing Bek iki farklı mevkidir. Aranan oyuncu özellikleri ve oyun stilleri aşağı yukarı aynıdır. Yalnızca iki mevkinin uygulandığı taktikler farklıdır. Örneğin; klasik 4'lü savunmada "bek" kullanılırken, 5-3-2 taktiğinde 3 defans oyuncusu ve bütün kanattan sorumlu olan "wing bek" kullanılır.

           - Standart Bek: Bu mevki modern futbolun önemli rollerinden biridir. Konvansiyonel defansif görevlerinin yanı sıra kanatlardan bindirerek hücum varyasyonlarını zenginleştirmekte kullanılabilirler. Takım ekstra genişliğe ihtiyaç duyduğunda ofansif roller alabilirler. Savunma, Destek ve Hücum görevleri seçilebildiği gibi "Otomatik" görevi verilerek takımın mentalitesine göre görev benimsemesi sağlanabilir.
                           -"Savunma" rolündeki bek, defansif kurguyu bozmaksızın defans çizgisiyle birlikte hareket eder. Top ayağındayken kanatlara ya da ortasahaya basit pasları tercih ederler. Genelde riskli pas atmaz ve stoperlerin kademelerine girerler. Oyun anlayışınız oldukça defansif ya da rakip kanat oyuncuları tehlikeli ise bu rol seçilebilir. Bu tip bek oyuncusu günümüz futbolunda üst düzey takımlar tarafından tercih edilmeyen bir mevkidir.
              Aranan Özellikler: Markaj, Top Kapma, Çalışkanlık, Konsantrasyon, Önsezi, Pozisyon Alma, Takım Oyunu, Dayanıklılık, Hızlanma
                           -"Destek" rolünde ise, bekimiz ataklarda ortasaha çizgisine kadar gelecek, orta yapma, ara paslar atma imkanı arayacaktır. Defansif rolünü aksatmaksızın hücumda çoğalmak isteyen takımlar için idealdir. Oyunu kontrollü oynayan bir takımda kullanılabilir. Defans hattında boşluk bırakmaktan olabildiğince kaçınmak için uygundur. Philipp Lahm örnek olarak verilebilir.
              Aranan Özellikler: Savunma görevinin özellikleri + Orta Yapma




                        - Hücum: Bu mevkideki beklerin öncelikleri ofansiftir. Savunma sorumluluklarının yanı sıra kanatlardan bindirmek, ceza sahasına orta açmak gibi görevleri vardır. Top sürme yeteneği olan, dinamik bir bek oyuncunuz varsa kullanabilirsiniz. Örnek olarak; Glen Johnson verilebilir.
            Aranan Özellikler: Destek görevinin özellikleri + Dribbling ve Topsuz Alan



         - Çakılı Bek: Bu mevki oyuncuları Standart Bek - Savunma görevine benzer bir şekilde savunmaya ağırlık vererek nadiren hücuma katılır. 4-4-2 taktiğinin ilk yıllarında beklerin oynadığı göreve benzer. Bu tip bekler ortasaha çizgisini neredeyse hiç aşmazlar. Genelde düşük düzeyli liglerde oynanabilir. Üst düzey takımlarda da özellikle stoper mevkisinde de oynayan beklerde bu görevde oynayabilirler. Örneğin; Micah Richards
            Aranan Özellikler: Standart Bek - Savunma ile aynıdır.



             - Ofansif Bek: Bekte de ve Wing Bek'te de görülen bir oyuncu rolüdür. Bütün kanadı kullanması beklenir. Bir kanatta tek oyuncu kullanan ofansif takımlarda ya da bir kanatta iki oyuncu kullanan aşırı ofansif takımlarda kullanılabilir.
                          - "Savunma" görevinde, oyuncu genel olarak bek rolü üstlenir ama yine de fırsat bulduğunda orta yapacaktır. Bir kanadında tek oyuncu oynatan defansif takımlar kullanabilir. Standart Bek - Savunma'dan farkı ara sıra kanadını kullanmaya çalışmasıdır.
           Aranan özellikler: Markaj, Top Kapma, Çalışkanlık, Karar Verme, Pozisyon Alma, Takım Oyunu, Dayanıklılık ve Hızlanma
                          - "Destek" görevinde ise, oyuncu pas dağıtımına katılarak ortasahanın pas trafiği yükünü azaltmaya çalışır. Defansif özellikleri ön planda olsa da ortasahaya yakın bir oyun sergiler. Önü boş olduğundan Savunma rolüne nazaran sık sık orta yapar.
            Aranan Özellikler: Savunma görevinin özellikleri + Orta Yapma
                          - "Hücum" görevinin oyuncuları, formasyonda defansif bir bölgede olmasına rağmen hücumu düşünen oyunculardır. Defans hattının bir parçası oldukları için savunmada tedbiri tamamen elden bırakmazlar. Bu özelliği ile kanat oyuncularından ayrılırlar. Çoğu zaman çizgiye iner, orta imkanı ararlar. Bu görev, arkasındaki savunmacı bekin bıraktığı boşluğu doldurabilecek düzeyde ise kullanılmalıdır.
            Aranan Özellikler: Destek görevinin özellikleri + Dribbling ve Topsuz Alan

       - İki Yönlü Bek: Defans özelliklerinin yanı sıra hücum faaliyetlerinde ileride bulunan bek oyuncusudur. Diğer bek rollerinden farklı olarak bu oyuncunun esas eğilimi kanat oyuncusuna yakındır. Bu sebepten ötürü ofansiftir. Örnek olarak Brezilyalı bek oyuncuları verilebilir Örneğin; Roberto Carlos.
             Aranan Özellikler: Dribbling, Markaj, Orta Yapma, Top Kapma, Çalışkanlık, Karar Verme, Özel Yetenek, Pozisyon Alma, Takım Oyunu, Dayanıklılık, Hızlanma



Bu bölümde defans hattı oyuncularının görevlerini anlatmaya çalıştım. Yazımızın ikinci bölümünde ortasaha hattı irdelenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder